Header

Alexia’s recept voor garnalenkroket

alle actueel

Alexia’s recept voor garnalenkroket

Onze Noordzee is rijk aan heerlijke vissoorten en schaaldieren. Hollandse garnalen zijn een van mijn favorieten, vooral als ze verwerkt zijn in een kroketje. Daarom hierbij mijn favoriete recept voor het zelf maken van garnalenkroketjes. Nu heb ik het geluk dat mijn man als hobby de garnalen graag zelf vangt. Verser dan dat kun je ze natuurlijk niet krijgen! Maar je kunt ze ook prima bij de plaatselijke visboer kopen. En na een hectische (thuiswerk)dag word ik ’s-avonds heel zen van het zelf pellen, gewoon thuis op de bank. Een extra bijdrage aan de mentale gezondheid!

De volgende ingrediënten heb je nodig voor het maken van ongeveer 10 tot 12 garnalenkroketjes.

Voor de garnalenbouillon:

1 sjalotje, 10 gram roomboter, 300 gram water, 1 kilo ongepelde gekookte Hollandse garnalen

Voor de roux:

80 gram roomboter, 100 gram bloem, 250 gram melk, 250 gram garnalenbouillon (uit de ingrediënten hierboven)

Voor de rest:

6 gram gelatine, geweekt in koud water, 2 eidooiers, 50 gram slagroom, Witte peper, Zout, Cayennepeper, Paar druppels tabasco, 1 el fijngehakte bladpeterselie, (Fijn en grof) paneermeel, 5 eiwitten, 10 gram bloem, Zonnebloemolie om te frituren.

Voorbereiding

Pel de garnalen (er blijft ongeveer 300 gram over) en bewaar de doppen. Fruit het sjalotje in een beetje boter. Roer de garnalendoppen erdoor en voeg 300 gram water toe. Breng dit aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen. Giet de bouillon door een zeef, vang het vocht op (gooi de garnalendoppen weg). Er is nu 250 gram bouillon over, die je laat afkoelen.

Smelt voor de roux de boter in een pan. Laat de boter bruisen, maar voorkom dat hij bruin wordt. Roer met een garde de bloem erdoor. Laat 1 à 2 minuten doorgaren tot het goudgelig van kleur is en de massa loslaat van de pan. Giet geleidelijk de bouillon en de melk bij de roux, steeds een beetje toevoegen zodra de vorige hoeveelheid is opgenomen. Blijf roeren.

Laat deze ragout al roerend even doorkoken tot de bloem gaar is. Proef en haal de pan van het vuur zodra de ragout glanst en niet meer melig smaakt. Roer de uitgeknepen blaadjes gelatine erdoor. Klop de eidooiers los met de room en roer dit mengsel door de ragout. Breng op smaak met peper, zout, cayennepeper en een paar druppels tabasco. Roer de gepelde garnalen er doorheen met de gehakte bladpeterselie. Laat de ragout een nacht afgedekt in de koelkast staan.

Maak met de hand (of een ijsbolletjestang) bolletjes ragout van ongeveer 60 gram. Rol deze door het (fijne) paneermeel tot een kroketje. Klop de eiwitten los en roer de bloem erdoor. Haal de kroketten door het eiwit, en rol ze daarna door het (grove) paneermeel. Frituur de kroketten 3 minuten in olie van 180 graden.

Serveertip

Serveer met een citroentje (en eventueel wat mayonaise) voor een feestelijk hapje en voor een complete maaltijd met toast en een frisse, groene salade. Eet smakelijk!

Bij Opmeer zijn we met velen aan het thuiswerken en voor iedereen bereikbaar. Wij gaan alleen de deur uit voor het broodnodige. De productie gaat door in wisselende groepen en ook voor leveringen zijn wij geopend. Alles natuurlijk volgens strikte regels want bij Opmeer hechten we veel waarde aan de gezondheid van ons allemaal. 

Wij wensen je sterkte in deze bijzonder tijd en hopen dat je gezond blijft!

Zo bereiken wij samen uw doel. Op papier en in de praktijk.