Header

Meesterwerk Mahler

alle actueel

Meesterwerk Mahler

Dit is een aparte uitspraak bij een grafische productie. Maar het compliment ging dan ook over een echt Meesterwerk. De Gustav Mahler Stichting Nederland had namelijk aan Opmeer gevraagd om een facsimile te maken van het beroemde werk ‘Der Abschied’ uit ‘Das Lied von der Erde’ van Mahler.

Eveline Nikkels: “Het eindresultaat is niet van het origineel te onderscheiden. We zijn heel erg blij met deze uitgave, die nu iedere geïnteresseerde in de gelegenheid stelt te zien hoe Mahler worstelde met de materie van woord en muziek. Dank voor dit ‘meesterwerk’.”

De eerste exemplaren van deze facsimile werden op 22 maart jl. tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd aan de ambassadeur van Oostenrijk, mevrouw Dr. H. Gürer en aan dr. Martijn Sanders, voormalig directeur van het Concertgebouw in Amsterdam.

Dit originele werk van Mahler uit het archief van Willem Mengelberg is in meerdere opzichten uitzonderlijk. Het bestaat uit twee handschriften van Gustav Mahler, het ‘Clavierauszug’ en de ‘Partitur’ van ‘Der Abschied’, gezamenlijk bewaard in een cassette. In de deksel van de cassette staat een persoonlijk dankwoord van Alma Mahler aan dirigent Mengelberg, voor het bereiken van een absoluut hoogtepunt bij de uitvoering van dit muziekstuk in 1917 met het Wiener Philharmoniker. De zestigste verjaardag van de Gustav Mahler Stichting Nederland (GMSN) in 2016 was de aanleiding voor deze bijzondere uitgave. De uitgave is uitgebreid met toelichtingen van Edward Reilly† – groot kenner van Mahler’s manuscripten -, Eveline Nikkels, voorzitter van de GMSN en Frits Zwart, directeur van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag, waar het archief van Mengelberg is ondergebracht.

Deze uitgave, in een gelimiteerde en genummerde oplage van 400 exemplaren, is een collectors item. De uitgave is te bestellen via de bestelmodule op de website van de GMSN gustavmahlerstichting.nl.

Altijd in beweging, reken op meer.