Header

Duurzaam

Duurzaam

Bio folie

Bij Opmeer werken wij voor uw mailingen en producten die vragen om een transparante verpakking met folie. Standaard gebruiken wij een semi transparante folie gemaakt van rietsuiker. Deze folie moet als gescheiden afval bij het plastic worden afgevoerd, zodat het na gebruik op de juiste manier kan worden gerecycled. Deze folie is dus niet afbreekbaar, maar wordt wel gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en niet van de schaarser wordende minerale oliën.

Biologisch afbreekbare folie 

Daarnaast gebruiken we voor veel van onze klanten vanuit het oogpunt van duurzaamheid een heldere biofolie. Het belangrijkste voordeel van deze folie is dat het biologisch afbreekbaar is en ook gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen. Biofolie is bijvoorbeeld gemaakt van mais, aardappels, granen of bacteriën en volledig afbreekbaar. Deze folie is tevens voorzien van het composteerbaar logo en geeft daarmee een duidelijke duurzame boodschap mee aan het product.

Wel of niet composteerbaar?

Biofolie voldoet aan de Europese EN 13432 norm voor composteerbare materialen en mag daarom het composteerbaar logo voeren. Dat wil zeggen dat deze folie binnen 12 weken voor minimaal 95% afgebroken moet zijn in een industriële composteringsinstallatie. 

Echter is de norm niet juist op de praktijk afgestemd. Ten eerste zijn er veel personen die bij het uitpakken van het product de folie als plastic waarderen en de verpakking na gebruik afvoeren als plastic. Voor diegene die wel het composteer logo op de biofolie volgen en de verpakking afvoeren als GFT-afval, pakt het ook anders uit. In Nederland hanteren we voor composteerbare materialen namelijk een verwerkingstermijn van vier weken. Dit GFT-afval wordt gesorteerd, met als gevolg dat de biofolie hieruit wordt verwijderd en alsnog wordt verbrand als huisafval. Dit is recentelijk onderzocht door het VPRO-programma ‘De Keuringsdienst van Waarde’.

Wat zijn nu de voordelen van biofolie?

•          Gebruik van natuurlijke, hernieuwbare grondstof

•          Geen gebruik van aardolie

•          De productie van biofolie is CO2 neutraal

•          Composteerbaar, met uitzondering van het GFT-afval

Meer weten over folieverpakkingen?

Hecht u ook waarde aan duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen? We bespreken de diverse mogelijkheden en voordelen per materiaalsoort graag met u, zodat u een goede keuze kunt maken.

Met minder milieu belastend produceren, geven we onze kinderen een toekomt.