Header

Duurzaam

Duurzaam

CO2 neutraal

Wij hebben al zeer lage CO2 waarden, maar toch hebben wij ieder jaar weer de uitdaging deze waarden nog verder naar beneden te brengen. 

CO2 neutraal met cookstoves

De ontbossing is een van de grootste milieu- en klimaatproblemen van deze tijd. Bijna de helft van alle bossen op de aarde is al verdwenen. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo koken 2,9 miljard mensen dagelijks op open vuur waarbij veel hout wordt verbrand. Daarnaast doen zij dat meestal binnenshuis waardoor slechte sociale omstandigheden, gezondheidsklachten en luchtvervuiling aan de orde van de dag zijn.

Wij hebben al zeer lage CO2 waarden, maar toch hebben wij ieder jaar weer de uitdaging deze waarden nog verder naar beneden te brengen. De uiteindelijke waarden compenseren wij om CO2 neutraal te kunnen produceren.

Wij vinden het belangrijk bewust met onze mensen en middelen om te gaan. Bij het aantal kilometers hebben wij niet volledig de regie in eigen hand. Natuurlijk stimuleren wij het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer. En voor de zakelijke kilometers zetten wij bijna alleen energiezuinige modellen in met euro 6 motoren of hybride auto’s. De CO2 uitstoot die wij niet kunnen neutraliseren, compenseren wij dan in een mooi project. Hierdoor verminderen wij elders op de wereld de CO2 uitstoot en dragen bij aan een eerlijk klimaat door mensen in ontwikkelingslanden weerbaar te maken tegen klimaatverandering. Dit doen we met behulp van projecten van het Fair Climate Fund. 

 

Tsjaad Cookstoves voor vluchtelingen

Fair Climate Fund heeft projecten die bedrijven de mogelijkheid biedt om hun CO2 uitstoot te compenseren. Langlopende projecten zoals COOX4Climate hebben meetbaar bewezen dat de zogeheten cookstoves een succes zijn en dat zij ontbossing tegengaan en roetuitstoot (Black Carbon) verminderen. Een cookstove in een arm land bespaart jaarlijks gemiddeld net zoveel CO2 uitstoot als 10 zonnepanelen in Nederland.

Fair Climate Fund is officieel geaccrediteerd voor het compenseren van CO2. Opmeer heeft meerdere jaren bijdragen aan COOX4Climate en draagt op dit moment bij aan het “Tsjaad Cookstoves voor vluchtelingen” project, waarbij gezinnen in een vluchtelingenkamp in oost Tsjaad koken op zonne-energie met solar cookers.

Met minder milieu belastend produceren, geven we onze kinderen een toekomt.