Header

Duurzaam

Duurzaam

FSC® papier

Gevoelsmatig lijkt het misschien niet zo, maar papier is vandaag de dag een van de meest duurzame producten. Wel moet je op een aantal zaken letten om hier op de juiste manier mee om te gaan. Bij Opmeer staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze gehele productieketen is hierop ingericht, waarbij het verwerken van gecertificeerde papiersoorten (zoals FSC® en PEFC™) die hieraan bijdragen (slechts) een onderdeel vormt.

Waar staat het FSC®-keurmerk voor?

Bij FSC® (Forest Stewardship Council) staat het behoud en verantwoord bosbeheer centraal. Zodra op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen, spreekt FSC® over verantwoord bosbeheer. FSC® is een internationale organisatie en opereert wereldwijd.

Zodra hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een FSC®-gecertificeerd bos, zijn zij herkenbaar aan het FSC®-label. FSC®-logo’s zie je dus naast papierproducten zoals folders en brochures ook terug op bijvoorbeeld meubilair. Producenten die FSC®-hout verder verwerken, moeten voldoen aan eisen en regels.  Dit betekent dat alle schakels in de handelsketen van het product gecertificeerd moeten zijn. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel of - zoals Opmeer - een grafimedia bedrijf aan kan tonen dat zij zich aan de regels van FSC® houden, kan een product als FSC® worden verkocht en mag het FSC®-logo erop worden geplaatst. De certificering van deze producenten wordt door onafhankelijke certificeerders uitgevoerd.

Wat betekent een FSC®-keurmerk op drukwerk?

Om samen een bijdrage te leveren aan verantwoord bosbeheer en de groei van het bosareaal in de wereld adviseren wij onze relaties om voor verantwoorde producten te kiezen. Immers, dankzij het goed beheren van een bosgebied loopt het minder risico gekapt te worden voor andere doeleinden zoals het aanleggen van palmolieplantages of mijnbouw.

Qua certificering van goed bosbeheer hebben we het in cijfers over 400 miljoen hectare. Dat lijkt veel, maar het is nog geen 10% van het wereldbosareaal. Met de keuze voor een duurzame papiersoort en het plaatsen van het FSC®-logo op uw drukwerk, draagt u dus ook bij aan de bewustwording en de vraag naar producten uit deze duurzaam beheerde bossen.

Bezoek voor meer informatie over FSC® de website van FSC® Nederland

Met minder milieu belastend produceren, geven we onze kinderen een toekomst.