Specificaties voor
aanleveren bestanden

Wij produceren conform de ISO normen en daarvoor worden wij elk jaar opnieuw geaudit. Deze ISO 12647-2 certificering garandeert de kleurkwaliteit. Deze norm wordt af en toe verfijnd en recent is de nieuwe FOGRA 51/52 normering toegevoegd. Per 1 april 2019 hebben wij deze aanpassing doorgevoerd in onze proefsystemen en op alle persen.

Waarom deze nieuwe normen?

Om kleur-consistentie te bereiken tussen ontwerp, proofing en productie is het meten van kleur van groot belang. Door ontwikkelingen in print- en substraat technieken in de afgelopen jaren voldeden bestaande norm- en kleurproefsystemen niet meer en moesten er allerlei kunstgrepen worden toegepast om toch een voorspelbaar resultaat te bereiken. Om dit probleem op te lossen is de FOGRA51/52 normering ontwikkeld door de grafische industrie.

Aanleveren grafische bestanden

Om u goed van dienst te kunnen zijn verzoeken wij u bij het aanleveren van uw bestanden gebruik te maken van deze jobsettings (instellingenpakket waar de juiste instellingen al zijn ingesteld) voor Adobe Indesign.

ICC profielen

Voor drukken en printen gaan wij zoals aangegeven uit van de ISO 12647-2 standaard. Hiervoor hebben wij twee ICC profielen beschikbaar:

Overige tips

  • Als resolutie van drukwerk hanteren wij 300 dpi. Wanneer u een lagere dpi gebruikt, bestaat de kans dat de afbeeldingen onscherp worden.
  • Voorzie uw documenten van 3 mm afloop (bleed). Dit is nodig om eventuele snijafwijkingen te voorkomen.
  • Maak lijnen en strepen niet dunner dan 0,2 punten. Te dunne lijnen kunnen door de drukpers of printer over het hoofd worden gezien en worden dan niet meegedrukt of -geprint.
  • Fonts dienen altijd ingesloten (embedded) te zijn in de PDF. Hierdoor beschikken wij altijd over de juiste, door u gebruikte fonts. Bij open bestanden (InDesign) is het van belang dat u de gebruikte fonts meelevert. In InDesign kunt u alle gebruikte fonts, illustraties en afbeeldingen in een pakket samenvoegen.